Inženjerska sekcija - predavanje u studenom 2018.

U petak, 30.11.2018. u 9 h, na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, u dvorani Cedevita, održat ce se predavanje pod naslovom "Metodološki izazovi u istraživanju turističkog tržišta". Predavanje ce održati dr. sc. Ivan Sever sa Instituta za turizam Zagreb i suosnivač tvrtke Thinktourism.


 

Inženjerska sekcija - večer matematike u ZŠEM

U okviru Večeri matematike koja se održava u vrtićima, školama i na fakultetima širom Hrvatske, u četvrtak, 6.12.2018. u 17 sati, održat će se radionica pod nazivom „Matematičke metode optimizacije u poduzetništvu uz Excel“ u organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Radnička 52/1 (Green Gold), 10000 Zagreb. Detaljnija informacija nalazi se u prilogu.


 

Inženjerska sekcija - predavanje u veljači 2018.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom „Poslovna analiza u IT-u" održat će Denis Mahmić, mag math, business analyst, My Compliance Office, Dublin, Irska. Predavanje će se održati u četvrtak, 8.2.2018. u 18.15 sati u dvorani 004 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.

Ovdje možete pročitati sažetak i životopis predavača, te pogledati plakat.

Popis do sada održanih predavanja Inženjerske sekcije HMD-a možete pronaći na  http://www.matematika.hr/index.php/predavanja/inzenjerska/.


 

Inženjerska sekcija HMD-a - predavanje u ožujku 2017.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom „Holt-Winters forecasting methods and joint optimization of the forecasting/inventory problem” održala je prof. dr. sc. Liljana Ferbar Tratar, Faculty of Economics, University of Ljubljana Predavanje je održano 29.3.2017. u Zagrebu.                             

Ovdje možete pročitati sažetak i životopis predavača te pogledati plakat.


 

Inženjerska sekcija HMD-a - predavanje u listopadu 2016.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a,  25.10.2016.  predavanje pod naslovom "Rizične mjere u upravljanju financijskim rizicima" održao je dr. sc. Denis Lukić, IN2 d.o.o, 

 

 Kratak cv:

-Diplomirao matematiku na PMF-u

-Doktorirao na University of Utah u Salt Lake Cityju

-Radio kao predavač na Northwestern University i University of Pittsburgh

-Radio u financijskoj industriji u HPB-u i HPB Investu

-Trenutno zaposlen u IN2 na projektima vezanim za razvoj softvera i novih funkcionalnosti za financijsku industriju

 

Kratak sažetak predavanja:

U ovom seminaru prezentiramo razvoj upravljanja rizicima u bankarstvu kroz Baselsku regulativu. Diskutiramo tradicionalne mjere rizika koje se primjenjuju u bankarstvu i način njihove procjene. Naglasak ja na VaR metodologiju koju banke koriste za procjenu rizika i za izračun kapitalnih zahtjeva internim modelom.


 

Inženjerska sekcija - predavanje u rujnu 2016.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Monte Carlo DCF – Valuacija poduzeća pomoću dinamičkog modela diskontiranih novčanih tokova" održao je Ivan Augustin, mag. math, Erste d.o.o. društvo za upravljanje obaveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Predavanje je održano 13.9.2016. godine.

Kratak sadržaj: Najbitniji element prilikom valuacije poduzeća je procjena slobodnih novčanih tokova koje kompanija može generirati. No čak i uz izvrsno predviđanje budućnosti DCF model nam daje jednu brojku a stvarnost je puno kompleksnija tj. pojedini događaji će se realizirati s određenom vjerojatnosti. Monte Carlo DCF i pretpostavke koje se u njemu koriste nam dozvoljavaju dinamički pogled na stvari kako bismo dobili širu sliku odnosno bolje procijenili vrijednost same kompanije. 

Kratak životopisRođen 1987. godine u Sisku. Diplomirao Financijsku matematiku 2010. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godinu kasnije magistrirao Bankarstvo i poduzetništvo na učilištu UniCredit banke. Karijeru je započeo kao pripravnik u odjelu Razvoja modela za kreditni rizik u UniCreditu (Milano) te nastavio u Zagrebačkoj banci kao Mlađi specijalist za modeliranje kreditnog rizika, odnosno dvije godine kasnije na poziciji Starijeg kvantitativnog analitičara. Trenutno je zaposlen u Erste Plavom mirovinskom fondu na poziciji Analitičara. Radi na područjima kreditne i financijske analize poduzeća, kvantitativne analize te modeliranja. Kao član investicijskog odbora Erste Plavi mirovinskih fondova sudjeluje u donošenju strateških investicijskih odluka.


 

Inženjerska sekcija - predavanje u svibnju 2016.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, 5.5.2016. godine predavanje pod naslovom "Analitika velikih podataka – mogućnosti i izazovi u poslovanju i društvu" održala je mr. sc. Andrea Budin, MBA, Ericsson Nikola Tesla d.d. 


 

Inženjerska sekcija - predavanje u travnju 2016.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Matematičar u raljama projektnog menadžmenta"” održao je mr. sc. Dražen Penzar, PMP Delivery Project Manager, IBM Hrvatska d.o.o. 
Predavanje je održano u četvrtak, 14.4.2016. 

 

Inženjerska sekcija  - predavanje u prosincu 2015.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Introduction to Building Option Pricing Models"” održala je mr. sc. Rajna Bunčić, Assistant Risk Officer, Risk Division, Credit Suisse, Zürich, Švicarska.

Predavanje je održano u četvrtak, 10.12.2015.


 

Inženjerska sekcija - predavanje u studenom 2015.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Allocation of Greenhouse Gas Emissions in Supply Chains"" održat će dr. sc. Greys Sošić, University of Southern California, Marshall School of Business, Los Angeles, SAD. Predavanje će se održati u utorak, 24.11.2015., u 18.15 sati u dvorani 004 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.

Dr. sc. Greys Sošić boravi u Hrvatskoj u svojstvu voditeljice doktorskog studija Information and Operations Management s namjerom promocije istog i informiranja javnosti o mogućnostima dobivanja stipendije. Također, voljna je s nama podijeliti svoja iskustva i saznanja iz američke prakse primjene matematičkih modela u optimizaciji lanaca opskrbe.


 

Inženjerska sekcija - predavanje 19. svibnja 2015.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Likovna umjetnost, matematika i algoritmi"  održao je Vlatko Čerić, dr. sc., prof. emeritus Sveučilista u Zagrebu. Predavanje je održati u 19.5.2015., u 18.15 sati u dvorani 004 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.


 

Inženjerska sekcija - predavanje u travnju

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Analiza rizika u zamjenskom cjeloživotnom modelu ulaganja u drugom stupu mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj" održala je Renata Kovačević, dipl. ing. mat., spec. actuar. math., Raiffeisen drustvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d.

Predavanje je održano u četvrtak, 16.4.2015., u 18.15 sati u dvorani 004 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.


 

Inženjerska sekcija - predavanje u ožujku 2015.

u okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Organizacija društva za upravljanje investicijskim fondovima i potencijal matematičara u njegovom poslovanju" održat će Hrvoje Krstulović, dipl. ing. mat., predsjednik uprave ZB Invest d.o.o.

Predavanje će se održati u četvrtak, 19.3.2015., u 18.15 sati u dvorani 004 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.


 

Inženjerska sekcija - predavanje 13. studenoga 2014.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Primjena vremensko-frekvencijske analize signala kod sučelja mozga i računala" održala je Ana Branka Jerbić, dipl. ing., znanstveni novak na Sveučilištu u Zagrebu.

Predavanje je održano 13.11.2014.

Popis do sada održanih predavanja Inženjerske sekcije HMD-a možete pronaći na http://www.matematika.hr/index.php/predavanja/inzenjerska/.


 

Inženjerska sekcija - predavanje 5. studenoga 2014.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Pregled nekih zanimljivih matematičkih/računarskih problema kod analize glikana" održao je dr. sc. Ivo Ugrina, voditelj odjela za analizu podataka, Genos d.o.o. Predavanje je doržano u srijedu, 5.11.2014.


 

Predavanje u svibnju 2014.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Matematički alati u upravljanju lancem opskrbe", održaali su Željka Senčić, Ivana Pezak, Jelena Milojević i Adrian Alajković, Konzum d.o.o. Predavanje ke održano u četvrtak, 29.5.2014. godine.

Sažetak:

Zadatak maloprodajnog opskrbnog lanca je efikasno dostaviti odgovarajuće količine robe u pravom trenutku na pravo mjesto kako bi se zadovoljila potražnja kupaca. Zbog velikog broja artikala, dobavljača i prodavaonica to nije nimalo lak zadatak. Matematičari i primjena matematičkih metoda u upravljanju lancem opskrbe, posebno u upravljanju zalihama, mogu pomoći u ispunjavanju tih zadataka.

U prezentaciji će se objasniti  lanac opskrbe Konzuma d.o.o. u širem smislu i uloga predavača (matematičara) u istom, te navesti koja znanja i vještine su potrebne za obavljanje posla analitičara u lancu opskrbe. Nadalje, pokazat će se kako su (kojim metodama i alatima) riješeni neki konkretni problemi: problemi predviđanja potražnje, klasifikacije zaliha te grupiranja prodajnih objekata po tipovima sezonalnosti.


Predavanje u travnju 2014.

u okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Modeliranje preferencija investitora na hrvatskom tržištu kapitala: tržišna cijena rizika volatilnosti", održat ce dr.sc. Petra Posedel je održano u četvrtak, 10.4.2014.


 

Predavanje u veljači 2014.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Ukratko o operacijskom managementu", održala je dr.sc. Kristina Šorić, Zagrebacka skola ekonomije i managementa, Zagreb. Predavanje je održano u četvrtak, 20. 2. 2014.


 

Predavanje u siječnju 2014.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "DINAMIČKI MODEL ODRŽIVOG UPRAVLJANJA RAZVOJEM TURIZMA", održao je Ivan Sever, univ. spec. oec. sa Instituta za turizam. Predavanje je održano u četvrtak, 16.1.2014., u 18.15 sati u dvorani 006 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.


 

 

Popis predavanja održanih u okviru kolokvija Inženjerske sekcije HMD-a

2013.

 

2012. 

 

2011. 

 

2010. 

 

2009.

 

2008.