Inženjerska sekcija HMD-a - predavanje 1. prosinca 2021.

pozivamo Vas na predavanje HMD-a koje će pod naslovom "Online eksperimenti – iskustva velikih kompanija" održati dr. sc. Tvrtko Tadić u srijedu 1. prosinca 2021. s početkom u 18 sati. Predavanje će biti uživo na PMF-u, Matematički odsjek, Zagreb, Bijenička 30, dvorana A001, a prenosit će se i putem Zoom aplikacije.

Napominjemo da je za ulaz u zgradu PMF potrebno predočiti Covid potvrdu. Obrazac prijave se nalazi na sljedećoj poveznici:  FILL OUT FORM a prijave se zaprimaju do ponedjeljka, 29. studenog 2021.

Predavanje će se snimati te će snimka naknadno biti dostupna putem web-stranice HMD-a. Ispunjavanjem prijavnice dat ćete svoju suglasnost na snimanje predavanja.

Sažetak predavanja


 

Večer matematike 2021.

I ove godine održat će projekt Večer matematike u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i to u četvrtak, 2. prosinca 2021.

Obzirom na neizvjesnu situaciju s pandemijom, ove godine, nećemo imati fiksno vrijeme početka održavanja projekta nego smo odredili da se projekt održi 2. prosinca 2021. godine u bilo koje vrijeme, ovisno o epidemiološkim mjerama i uputama koje budu na snazi.

Materijale koje ćemo slati prilagodit ćemo da se mogu koristiti i u manjim skupinama ili individualno, a pripremit ćemo i online materijale. 


 

Poziv učenicima osnovnih škola za upis na radionice RADDAR

 

Na poveznici potražite informacije o mogućnosti upisa na radionice RADDAR.


 


Pretplata na časopise Matka i Poučak
za školsku godinu 2021./22.

Hrvatsko matematičko društvo, za potrebe učenika i učitelja, izdaje časopis Matka za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razreda srednje škole. Matka izlazi četiri puta tijekom školske godine, na ukupno blizu 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 60 kn. Pozivamo Vas da časopis preporučite svojim učenicima, te da zainteresirane na njega pretplatite.

Za potrebe učitelja matematike od osnovnoškolske do sveučilišne razine, HMD izdaje stručno-metodički časopis Poučak. Poučak izlazi četiri puta godišnje, na više od 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 100 kn, a pretplatnicima Matke odobravamo 20% popusta.

Ponuda školama

Katalog izdanja - rujan 2020.

Naručiti možete i (stare i nove) knjige iz Matkine biblioteke.


 

Matematička natjecanja u školskoj godini 2021./22.

Na stranici Matematička natjecanja objavljen je Pregled tema i odgojno-obrazovnih ishoda po razinama za 2022. godinu. Detalje potražite na poveznici.

Tablicu možete preuzeti na ovoj poveznici.


 

U ZAGREBU ODRŽANA 15. SREDNJPOEUROPSKA MATEMATIČKA OLIMPIJADA, NAŠI UČENICI OSTVARILI VRLO LIJEP USPJEH!

 

Dana 29. kolovoza 2021. godine u Zagrebu je završena 15. Srednjoeuropska matematička olimpijada. Na tom natjecanju  sudjeluje 10 država Srednje Europe: Austrija, Češka, Hrvatska, Litva, Mađarska, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija i Švicarska. Ove je godine, kao jedanaesta ekipa i naš gost, pozvana ekipa susjedne Bosne i Hercegovine koja je na natjecanju sudjelovala online kao i predstavnici Njemačke i Litve. Preostalih 8 država okupilo se na natjecanju u Zagrebu tako da je ovo natjecanje jedno od rijetkih međunarodnih natjecanja znanja koje se u ove zadnje dvije godine održalo uživo omogućivši tako mladim matematičarima iz srednje Europe da se okupe na jednom mjestu.

Ekipu Republike Hrvatske sačinjavali su Namik Agić, Janko Bušelić, Petar Sruk i Patrick Pavić iz XV. gimnazije Zagreb, Stella Čolo iz Gimnazije Frana Petrića iz Zadra i Emanuel Tukač iz Prve gimnazije Varaždin, a voditelji su bili Ilko Brnetić i Ivan Novak.

Na pojedinačnom natjecanju apsolutni pobjednik je bio Kosma Kasprzak iz Poljske koji je jedini od 66 natjecatelja potpuno točno riješio sva 4 zadatka. Ukupno je dodijeljeno 6 zlatnih, 11 srebrnih i 18 brončanih medalja, a naši su učenici, već standardno, ostvarili vrlo lijep uspjeh osvajanjem 2 srebrne i 3 brončane medalje.

Od naših učenika srebrne medalje na pojedinačnom natjecanju su ostvarili Patrik Pavić i Stella Čolo, a brončane medalje Namik Agić, Janko Bušelić i Emanuel Tukač.

Na ekipnom natjecanju između 11 nacionalnih ekipa pobijedila je ekipa s Poljske s maksimalno mogućih 64 boda. U poretku od drugog do šestog mjesta borba je bila vrlo izjednačena, jer je razlika bodova od drugoplasirane do šestoplasirane ekipe bila tek 2 boda; no, srebrna je ekipa Mađarske, a brončana ekipa Hrvatske s posve jednakim brojem bodova kao i Mađari (prema pravilima, srebrni su Mađari zbog distribucije bodova po zadatcima). Time su naši učenici na ekipnom natjecanju dobili brončane medalje; valja napomenuti da je svatko od članova ostvario značajan doprinos u tom rezultatu.

fecd0f65-f267-4b21-b90e-95a28f036ee7.jpg

Više

Nove knjige u Matkinoj biblioteci

 

Hrvatsko matematičko društvo je u okviru Matkine biblioteke objavilo dvije nove knjige:

AHA!  Putovanje u središte problema (autor Matija Bašić)

Matematička kuhinja (autorica Franka Miriam Brückler)


 

Nagrada „Ante Mimica"

Komisija za dodjelu nagrade „Ante Mimica“ u sastavu Marcela Hanzer, predsjednica, te članovi Luka Grubišić, Pavle Pandžić, Zoran Vondraček i Vesna Županović, izvijestila je o odluci za dodjelu nagrade:

„Stigle su prijave za 5 kandidata i to su: Erna Begović-Kovač, Mario Bukal, Danijel Grahovac, Slaven Kožić i Filip Najman. Bili smo vrlo impresionirana ukupnim dojmom: svi kandidati su vrlo uspješni u svojim područjima koja su, inače, međusobno vrlo disparatna; to naravno čini odabir vrlo teškim. Zato smo se odlučili da damo prednost kandidatima čiji je rad prepoznat i izvan njihovog užeg područja; s tim u vidu su se istakla dva kandidata: Slaven Kožić i Filip Najman. Odlučili smo dati prednost Slavenu Kožiću radi predloženih radova u uistinu vrhunskim časopisima.“

 

Obrazloženje dodjele nagrade Slavenu Kožiću


 

MERIA PROJEKT

Projekt "Mathematics Education - Relevant, Interesting and Applicable (MERIA)"  financira se u sklopu Erasmus+ programa Europske Komisije. Projekt okuplja 11 partnerskih institucija iz Danske, Hrvatske, Nizozemske i Slovenije, a Prirodoslovno-matematički fakultet je koordinator projekta. Glavni cilj projekta je promovirati istraživački orijentiranu nastavu i pružiti sustavnu podršku nastavnicima u primjeni metoda orijentiranih na učenike.
 
Na poveznici možete naći knjižicu MERIA Practical Guide for Inquiry Based Mathematics Teaching.